Ny modell av ramar till rullställningar
Stort lager - Snabba leveranser Prisgaranti - Före och efter köp Service hela vägen

Anpassning till nya arbetsmiljöregler

300 blir 400 när Arbetsmiljöverket uppdaterar direktiven för rullställningar.Arbetsmiljöverket uppdaterar sina direktiv för rullställningar och självklart anpassar vi på Ställning.se oss för att att våra produkter alltid ska fyller de aktuella kraven. Med anledning av detta levereras från och med den 17 november 2020 en ny sorts ramar (400)
.

I korthet betyder det att ramarna till de rullställningar vi numera säljer heter 400 istället för 300.
Denna benämning avser att avståndet numera är 400 mm mellan de stag som man kan sätta plattformarna på mot tidigare 300 mm.

Uppdatering av hemsidan görs löpande men för tillfället är ställningarna på produktbilderna med den äldre rammodellen.

Om du osäker på något är du alltid välkommen att kontakta vår kundtjänst. Här finns våra kontaktuppgifter.


Vad ligger till grund för förändringen?

Fram till hösten 2020 gällde ett typkontrollintyg utfärdat 2009. Då gällde kravspecifikationen AFS 1990:12. I specifikationen fanns ett krav på att den fria höjden mellan plattformarna skulle vara minst 1,95 m. Sedan 2013 gäller kravspecifikationen enligt AFS 2013:4. Det nya typkontrollintyg som gäller från och med nu är utfärdat enligt 2013:4. I korthet innebär förändringen att dena fria höjden mellan arbetsplanen numera behöver vara 2,00 m.


Kan jag fortfarande använda min ställning av modell 300?

Självklart kan du det! Det gäller oavsett om du är privatperson eller företagare. Om du har en rull- eller hantverkarställning av den äldre 300-modellen och använder den yrkesmässigt lutar du dig då på de typkontrollintygen, monteringsanvisningen och bestämmelserna som gällde tidigare. Behöver du någon av dessa dokument finns de tillgängliga nedan.


Hur gör jag om jag behöver komplettera min ställning av modell 300?

Sedan hösten 2020 kan vi inte längre tillverka komponenter av modell 300 men som service för våra befintliga kunder har vi självklart komponenter hemma som passar till denna modell som kommer att vara tillgängliga så långt lagret räcker. Komponeterna kan beställas direkt via hemsidan. Hittar du inte din komponent på hemsidan är den inte längre tillgänglig för försäljning. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du behöver hjälp med att komplettera din befintliga ställning.


Går det att komponenter av de två modellerna i samma rullställning?

Många komponenter så som plattformar, diagonalstag, horisontalstag med mera är de samma i båda modellerna. Modellerna är också kompatibla med varandra så att du kan kombinera komponenter från de två modellerna i samma ställning. Att tänka på då är du alltid måste använda samma rammodell på både höger och vänster sida samt att diagonalstagen inte kan korsa skarven mellan en 300- och 400-ram.

Monteringsanvisningar och typkontrollintyg


På våra produktsidor länkar vi alltid aktuella monteringsanvisningar och typkontrollintyg. För dig som har en äldre modell hittar du dina dokument här.